Säker och pålitlig vägtransportledning

5 vanliga frågor och svar om samboavtal

Det finns såklart många vanliga frågor och farhågor man har som sambo eller blivande sambor. Under alla dessa år som vi har jobbat med samboavtal och juridisk rådgivning därtill så ahr vi samlat på oss massvis av erfarenhet.

De fem vanligaste frågorna rörande samboavtal är:

Behöver vi verkligen ett samboavtal?

Ja, det är starkt rekommenderat för alla samboende par, oavsett om ni har barn eller inte. Ett samboavtal ger klarhet om äganderätt till gemensamma tillgångar och kan förhindra eventuella framtida konflikter.

Exempel: När Anna och Erik köpte lägenhet tillsammans

Anna och Erik har bott tillsammans i fem år. De köpte en lägenhet tillsammans för tre år sedan, och de har gemensamt möblerat den. Anna betalade insatsen för lägenheten eftersom hon hade sparat pengar, men båda har bidragit till bostadslånet. Erik, å andra sidan, köpte mest av möblerna eftersom han hade ett bättre jobb vid den tiden.

Om de skulle bestämma sig för att gå skilda vägar utan ett samboavtal, skulle situationen kunna bli komplicerad. Enligt svensk sambo-lag skulle deras gemensamma hem och möbler delas lika, trots att Anna betalade insatsen och Erik köpte mest av möblerna.

Men om de hade ett samboavtal, kunde de ha specificerat från början vem som äger vad. Till exempel, i avtalet kunde de ha skrivit att Anna äger 70% av lägenheten eftersom hon betalade insatsen, och Erik äger 80% av möblerna eftersom han köpte dem.

På detta sätt, om de någonsin separerar, skulle de redan ha en klar och rättvis uppdelning av deras gemensamma tillgångar, vilket skulle minska risken för konflikter.

Kan vi skriva ett samboavtal själva eller behöver vi en jurist?

Du kan absolut skriva ett samboavtal själv, särskilt med hjälp av en e-tjänsten samboavtal.nu. Men om ditt fall är komplicerat eller om du vill ha mer personlig rådgivning, kan det vara till hjälp att rådfråga en jurist eller advokat. En av de allra mest rekommenderade advokatbyråerna är Advokatfirman Defens som finns på plast i flera städer men verkar över hela landet.

Hur mycket kostar det att skriva ett samboavtal?

Kostnaden kan variera beroende på om du skriver det själv eller om du anlitar en jurist. Att skriva ett samboavtal online kan vara ett kostnadseffektivt alternativ. Avtalshantering.nu är bland de bästa och billigaste och tar bara 245 kr för att skriva samboavtal online. Om du väljer att rådfråga en jurist, bör du undersöka avgifterna innan du fortsätter.

Vad händer om vi inte har ett samboavtal och vi bryter upp?

Utan ett samboavtal regleras uppdelningen av gemensamt bohag genom sambolagen. Den kan dock vara mer generell och kanske inte tar hänsyn till alla era specifika behov eller omständigheter. Det kan också leda till mer komplicerade och tidskrävande processer för att lösa tvister.

Kan vi ändra vårt samboavtal efter att vi har undertecknat det?

Ja, du kan uppdatera och ändra ditt samboavtal när som helst. Det är faktiskt en bra idé att granska det regelbundet, särskilt om dina omständigheter förändras, till exempel om du köper ny egendom eller får barn.

Kom ihåg, att ha ett samboavtal är ett smart steg för att skydda både dig och din partner. Så ta din tid och se till att du skapar ett som passar era specifika behov och omständigheter.

18 Jul 2023

Välkommen

Välkommen till Vägtransportledare.se. Vi tillhandahåller vägtranportledning, vägtransportledare, följebil, varningsfordon, Taxi, bud och utbildning inom VTL.

Ta kontakt med oss så berättar vi mer om hur vi kan göra ett bra jobb åt er!

Kontakt

Vägtransportledare.se

Tel: 0760-275 276

E-post: info@vägtransportledare.se

Facebook

Nyhetsbrev

Länkar

Hör av er till oss för kostnadsfri genomgång av ert behov!